Tip: zoeken in privacy zonder sporen en opslag door derden

http://www.ixquick.com and     http://startpage.com     :     Geen PRISM. Geen surveillance. Geen achterdeurtjes. Geen google. Wel alternatieven.

    Gigantisch aftap schandaal in de V.S. onthuld.

 

De         Washington Post en de         Guardian hebben recent een Amerikaans overheidsprogramma met codenaam      “PRISM” onthuld, dat op massale schaal data aftapt van het internet. De NSA     en de FBI zouden direct toegang hebben tot de servers van 9 grote     amerikaanse aanbieders van Internetdiensten, waaronder Facebook, Microsoft,     Apple, Yahoo, Google, YouTube, AOL en Skype. Dit surveillance-programma zou     ten minste 7 jaar geleden begonnen zijn. (overzichtjes)

Deze onthullingen hebben een felle, internationale     discussie doen ontstaan die nog steeds voortduurt.

Ixquick heeft zich altijd al duidelijk     uitgesproken ter verdediging van de civiele vrijheden van mensen en hun     Privacy in het bijzonder. Het zal u dan ook niet verbazen dat wij een sterk     tegenstander zijn van dergelijke ogenschijnlijk grenzeloze     spionageprogramma’s als PRISM, die een buitenproportionele inbreuk maakt op     onze grondrechten.

De historie toont duidelijk aan dat ook     overheidssurveillanceprogramma’s, met aanvankelijk goede intenties,     gemakkelijk uiteindelijk misbruikt kunnen worden voor hele andere doeleinden     dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Programma’s zoals PRISM ondermijnen onze Privacy,     verstoren het vertrouwen in onze overheden, en zijn een gevaar voor het     vrije internet.

Ixquick en en haar tweeling-zoekmachine     StartPage hebben in hun 14-jarig bestaan geen enkele bit aan     gebruikersdata aan de Amerikaanse overheid, of welke andere overheid of     instantie dan ook, afgestaan. Niet onder PRISM, en niet onder andere     programma’s in de VS of waar dan ook ter wereld.

Dit onderscheidt ons:

  • Ixquick slaat geen gebruikersgegevens op. We maken dat ook       overduidelijk naar derden toe, inclusief overheidsdiensten. We slaan geen       IP addressen op , gebruiken geen “tracking cookies”, en er is niets op       onze servers te vinden over onze gebruikers waar ook maar iets mee kan       worden gedaan. Als we het niet hebben, kunnen we het ook niet afstaan aan        “Big Brother”. We hebben sinds we bestaan dan ook nog nooit een dergelijk       verzoek van welke overheidsdienst dan ook gehad.
  • Ixquick gebruikt standaard gecodeerde (HTTPS) verbindingen om       ‘afluisteren’ te voorkomen. Wanneer zoekbewerkingen zijn gecodeerd, kunnen       derde partijen, zoals internetproviders, hackers en       overheidsfunctionarissen de internetverbindingen niet afluisteren om te       bekijken wat de gebruikers zoal zoeken. De combinatie van het niet opslaan       van gebruikersgegevens én het gebruik van gecodeerde verbindingen is een       ijzersterke waarborg voor uw Privacy.
  • Als Nederlands bedrijf zijn Amerikaanse wetten en regelgeving       niet direct op ons van toepassing. Elk verzoek om data van gebruikers af       te staan van welke overheidsdienst dan ook (inclusief de VS) zal eerst       diepgaand worden onderzocht door onze advocaten, en zal niet worden       opgevolgd, tenzij de wet die van toepassing op ons is dit onomstotelijk       vereist. En zelfs in dat hypothetische geval zullen we verwijzen naar ons       eerste punt : we hebben helemaal geen gebruikersdata om over te dragen. We       zullen nooit meedoen met vrijwillige spionageprogramma’s als PRISM.
  • Ixquick kan niet worden gedwongen te spioneren. Gegeven de       sterke Privacy wetgeving in de EU is het erg onwaarschijnlijk dat we       gedwongen zullen worden mee te doen aan onbegrensde spionageprogramma’s       zoals PRISM. En als dit ooit zal veranderen dan zullen we het bevechten       tot het einde.

    Privacy.     Nu meer dan ooit onze missie.

Met vriendelijke groet,
Robert E.G. Beens     CEO Ixquick.com and StartPage.com