Hart voor Twiske organiseert Forumdiscussie 18 juni 2012 20:00 uur

Hart voor Twiske organiseert Forumdiscussie
Het natuur- en recreatiegebied Het Twiske staat op het spel! Nijpend geldgebrek brengen de huidige beheerders ertoe naar middelen te zoeken om het gebied profijtelijker te benutten. Er wordt gedacht aan meer horeca op een der stranden, aan een waterskibaan in de Stootersplas en een giga-ballenbak; rondom de zorgboerderij zal een aantal hoge woningen gebouwd worden en de toegangsweg krijgt elektrische verlichting. Een deel van die plannen bedreigt de natuurwaarden en het landschappelijk schoon van Het Twiske.

Wat is het alternatief? Daarover organiseert de pas opgerichte Stichting Hart voor Het Twiske op maandagavond 18 juni om 20.00 uur in het Bezoekerscentrum van Het Twiske bij Oostzaan een forumdiscussie.
Burgemeester Astrid Nienhuis van Landsmeer, bestuurlid van recreatieschap Het Twiske, zal daarbij inzicht verschaffen in de huidige problemen en de plannen voor de toekomst.

Onder leiding van Robert Zaal, directeur RTV discussieert een panel met vertegenwoordigers van Recreatie Noord Holland, Landschap Noord Holland, Staatsbosbeheer en een Amsterdamse stadsecoloog. Het debat wordt ingeleid met een column van John Jansen van Galen, journalist (Het Parool, NOS). “Toen ik dertig jaar geleden voor het eerst in Het Twiske kwam vond ik het maar een saaie boel,” zegt hij. “Nu loop ik er iedere week hard en is het een van de mooiste gebieden die ik in Nederland ken: een soort oerpolderlandschap. Je kunt je voorstellen dat Noord Holland vroeger zo was. Het is de moeite waard het te behouden en daarbij gebruikers en omwonenden te betrekken.”

Vervolgens bespreken de aanwezige recreanten/natuurliefhebbers hun ideeën over en voor Het Twiske: hoe kan het in al zijn schoonheid behouden blijven en toch financieel verantwoord beheerd worden? Verslagen van die gesprekken worden ten slotte plenair gepresenteerd. De avond eindigt rond 22.00 uur met een drankje.

Een van de oprichters van de stichting Hart voor Het Twiske is Rineke Neppelenbroek, voorzitter van Stichting Behoud Waterland. Neppelenbroek: “Veel tijd en geld gaat zitten in vergaderingen, het schrijven van visies en nota’s. Voor onderhoud van het gebied blijft steeds minder over en de natuurwaarden komen in het gedrang. Hoog tijd om de gebruikers actief te betrekken bij het beheer en hen inspraak te geven in de toekomst van Het Twiske. Want dit groen is heel waardevol in deze metropool vol stress en maakt het toch fijn om er te wonen en te werken. Ik hoop dan ook dat veel gebruikers op 18 juni naar de forumdiscussie komen. Als zij zich niet laten horen, kunnen wij niets voor hen doen.”

De stichting wordt onder meer gesteund door schrijfster Lydia Rood en televisiepresentator Rob Kamphues.

Bron
Dit artikel is aangeleverd door de Stichting Hart voor Twiske.

Advertenties

2 thoughts on “Hart voor Twiske organiseert Forumdiscussie 18 juni 2012 20:00 uur

  1. Het is een fantastiisch initiatief deze stichting!
    Graag kom ik meedenken en praten 18 juni a.s., maar als ik met de auto kom,moet ik toegang betalen en dat vind ik niet erg gastvrij!! mijn mening hierover zal ik op die avond kenbaar maken.
    he zou vriendelijker zijn als burgers die mee willen denken daar niet financiele consequenties daar van ondervinden.
    vriendelijke groet,
    Jet Tellegen

  2. Pingback: Oprichting hart voor Tiwske / tennis in Twiske / speeltuin amsterdam noord « Landsmeer nieuws

Reacties zijn gesloten.