Zwembad de Breek in Landsmeer, uniek

Unieke zweminrichting

LANDSMEER – Puur vanwege de oplopende kosten verdwijnen in den lande gemeentelijke zwembaden in rap tempo. Van de vijfhonderd zijn er nog maar tweehonderd over. Maar dankzij een onvermoeibaar stichtingsbestuur en een schare trouwe vrijwilligers weet openluchtzwembad De Breek in Landsmeer nog altijd het hoofd boven water te houden.

,,Dit is uniek voor een gemeente met nog geen 10.500 inwoners. Het gebeurt nergens dat je met een paar beroepskrachten en de rest allemaal vrijwilligers de boel al dertien jaar draaiende weet te houden. Namens de gemeente heeft de stichting het beheer en de exploitatie’’, zegt voorzitter Henk de Geus. Tegen de stroom in slagen bestuur en vrijwilligers er zelfs in om de zweminrichting in het sportpark te moderniseren.

Het laatste wapenfeit is een geheel gerenoveerd entreegebouw dat zaterdag officieel geopend werd door burgemeester Astrid Nienhuis van de gemeente Landsmeer. Bij de start van het nieuwe seizoen waagde de burgemeester zich niet zelf aan een koele duik. Maar liet dat over aan haar zoons Rijk (8) en Lars (7), beiden in het bezit van de diploma’s A,B en C. Na een fluitsignaal van hun moeder doken zij sierlijk in het 25 meter lange wedstrijdbad van De Breek. Samen met tal van andere zwemliefhebbers in alle leeftijden.

Zwembad De Breek heeft al een lange geschiedenis achter zich. In 1958 ging het destijds nog niet verwarmde zwembad voor het eerst open. Nu heeft het water een temperatuur van 23,3° Celsius. De Landsmeerder hoopt dit seizoen 20.000 à 30.000 bezoekers te trekken. ,,Op hele warme dagen zijn hier dan wel duizend man. Dan is het razend druk maar wel heel gezellig.’’

Iedereen wil natuurlijk het zwembad van Landsmeer laten voortbestaan. U kunt uw bijdrage als donateur overmaken naar bankrekeningnummer:
1585.81.970 t.n.v. Stichting Zwembad De Breek te Landsmeer o.v.v. “Donateur”

Advertenties