Nieuw clubhuis Reddingsbrigade geopend

Nieuw clubhuis Reddingsbrigade geopend

Al op 28 oktober 1920 werd onder de naam Zaandamsche Vrijwillige Reddingsbrigade een bijzondere vereniging opgericht. Inmiddels is deze club genoegzaam bekend onder de naam Reddings Brigade Zaanstad. Vrijdag j.l. nam zij haar nieuwe onderkomen met gepaste trots in gebruik.

De voormalige brandweergarage aan het Kalf (huisnummer 47-49) is na een korte en een hevige ingreep omgetoverd tot het centrale punt van de RBZ. Bij de officiële opening stond al het materiaal prachtig uitgestald en dan leverde de nodige complimenten op van de bezoekers.

De Reddingsbrigade houdt zich in eerste instantie bezig met het bestrijden van de verdrinkingsdood, zowel met daadwerkelijk reddingswerk als met preventieve maatregelen, zoals het organiseren van lessen in zwemmend redden. ‘Iedereen van 7 jaar of ouder kan lid worden van de reddingsbrigade. Voorwaarde is wel dat je in het bezit bent van de KNZB diploma’s A en B’ legt voorzitter Abel Zwart uit als hij trots door het nieuwe pand loopt.

De RBZ doet echter meer. Gedurende de zomermaanden bewaakt een deel van de leden het recreatiegebied "Het Twiske". ‘Vrijwel ieder weekend, van mei t/m september, zijn er dan leden aanwezig om toezicht te houden en om eventueel te hulp te bieden daar waar dat nodig is. Jeugdleden vanaf 13 jaar en (nieuwe) leden worden door ervaren leden ingewerkt om vervolgens aan het werk te gaan.’

Naast het bewaken in "Het Twiske" komen er bij de RBZ zowel ’s zomers als ’s winters steeds meer verzoeken binnen om te assisteren bij (watersport) evenementen in de Zaanstreek. ‘Je ziet ons daarom ook bij de intocht van Sinterklaas te Zaandam, Zingen op de Zaan etc.’
Reddingsbrigade Zaanstad, Postbus 1370, 1500 AJ Zaandam. Voor info kunt u ook bellen met: William Romkes (075 6355395).

Advertenties