Zaanstad wil debat over Twiske

Bron: NHD

Zaanstad wil debat over natuur Twiske  

zaanstad –  De gemeenteraadsleden van Zaanstad willen een debat over het Twiske. Schetsen waarop een grote camping staat en die erg pretparkachtig aandoen hebben de schrik er aardig ingebracht bij de raad, maar voldoende voor een oordeel zijn die schetsen niet.

De zaak werd vanavond in het Zaanstad Beraad aan de orde gesteld door Saskia Hille van GroenLinks die niets weten wil van lawaairecreatie in het Twiske. Ze denkt dan aan waterskiën en speedbotenverhuur, evenementen waar duizenden mensen op af komen en andere maatregelen die wel geld in het laatje brengen, maar de natuur ten gronde richten. Ze kreeg meteen bijval van Anna de Groot (SP).

Maar voor andere raadsleden ligt de zaak iets gecompliceerder. Herman Oomen (CDA) toonde op een kaartje dat het maar om een klein deel van het Twiske gaat, waar plannen voor zijn om meer volk te trekken. En Anita Leegwater (PvdA) haalde even de doelstelling van het Twiske erbij. De bedoeling is dat mensen er aan openluchtrecreatie doen. Het gevolg is volgens har dat er natuur is, maar ze vindt het een omgekeerde redenering om nu natuurbescherming tot het hoogste doel te verheffen.

Wethouder Ronald Ootjers rekende de commissie voor dat het Twiske in financiële problemen zit en dat daar een oplossing voor gevonden moet worden, want de deelnemende gemeenten willen niet meer bijleggen. Zaanstad betaalt jaarlijks 172.000 en vindt dat genoeg. Amsterdam staat genoteerd voor 350.000 euro en wil zelfs minderen. ,,Er moet gewoon iets gebeuren.”

Advertenties